Ha kontaktlencsét szeretnénk használni

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Sokan tervezgetik már hónapok, talán évek óta, hogy a régi szemüvegüket kontaktlencsére cserélik. Sok oka lehet azonban, hogy mégsem teszik, hiszen sok téves hiedelem terjeng a kontaktlencséről. Ezek közül szeretnék a következőekben néhányat eloszlatni.

A kontaktlencse előnyei

Mivel a lencsék igen nagy százaléka folyadék, éppen ezért a viselésük egyáltalán nem kényelmetlen vagy zavaró. Ha az ember megfelelően helyezi fel őket, akkor gyakorlatilag észrevehetetlenek a napi teendők során. Természetesen előfordul, hogy valamilyen kis kosz vagy por megy a szemünkbe, ilyenkor, éppen ahogy az orron viselhető kiegészítőt, ezt is meg kell tisztítani. Ezért ajánlott az ápolószer magunknál tartása. Nyugodjunk meg, nem kell a nagy, vizespalacknak is megfelelő méretű tisztítószerrel mászkálnunk, létezik egész pici, 150-200 milliliteres változat is.

További előnye még, hogy nyáron az ember nyugodtan hordhat napszemüveget, továbbá a strandon sem kell kiszedni a szemünkből, hogyha nem tervezünk nyitott szemmel a víz alá merülni. Ne aggódjunk a fürdés miatt sem, az is teljesen kontaktlencse-kompatibilis tevékenység. Ha pedig a sírás miatt aggódnánk, elmondom: a könnyzacskókból feltörő folyadék nem fogja a lencsét is kilökni a szemünkből.

Természetesen fontos szabály az, hogy a kontaktlencsében nem szabad éjszaka aludni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis napközben szunyókálástól meg kéne fosztani magunkat. Egy-két óra alvás után még semmi probléma nem fog felmerülni, hiszen aludni is csak amiatt nem szabad bennük, mivel a szemet a pislogás nedvesíti. Amikor azonban alszunk, a szemünk végig csukva tartjuk, így a lencse is könnyen kiszáradhat és hozzátapad a szemünkhöz, olyankor pedig nem épp kellemes élmény leoperálni azt. 

Mégsem kell aggódnunk amiatt, hogy valamiben korlátozni fog minket a kontaktlencse viselése, hiszen amíg ébren vagyunk, az is rajtunk lehet. Én személy szerint sokszor aggódtam, hogy az éjszakai bulizások alkalmával hogyan fog viselkedni a lencse, nem fogok-e megszenvedni a kivételével vagy vöröslő szemmel hazamenni, de több év hordás után sem volt még negatív tapasztalatom, a lencsék még hajnalban is bírják a strapát. Természetesen, mivel az ember szeme is szárazabb lesz a hosszú éjszakától, ezért a lencséktől sem várhatjuk el, hogy ugyanolyan tökéletesen funkcionáljanak, mintha reggeli órában lennénk, de nem is lesz negatív élményünk ezzel kapcsolatban.

Az első lépések a kontaktlencse felé

Amikor a lencse viselésére adjuk a fejünket, először is fel kell keresnünk egy optikát, ahol először megállapítják, milyen dioptriát kell viselnünk, majd azt, hogy egyáltalán alkalmasak vagyunk-e a viselésre. Ne aggódjunk, csak extrém esetekben nemleges a válasz. Amikor ez kész, az optikus leültet majd minket egy kis asztalhoz tükörrel, bolyhok nélküli törölközővel és a megfelelő kontaktlencse, illetve ápolófolyadék a kezünk ügyébe készítve. Kezdődhet is a betanulás. Először bonyolultnak tűnhet az egész, és valószínűleg nem is fogjuk tudni elsőre tökéletesen megcsinálni a feladatokat, de egy órán belül tökéletesen el lehet sajátítani a lencsék viselését.

Rendkívül fontos, hogy mindig tiszta kézzel dolgozzunk, amikor a lencséket felhelyezzük, hiszen nem akarunk semmilyen betegséget vagy koszt juttatni a szemünkbe. Egyébként az is előfordulhat, hogy az optikus először maga helyezi fel nekünk a lencsét, majd mi a kivétellel kezdjük a betanulást. Sokan azt mondogatják, képtelenek lennének belenyúlni a saját szemükbe, de a kontaktlencse érintése a szemgolyón egyáltalán nem olyan érzés, mintha a kezünkkel nyúlnánk a szemünkhöz; sokkal inkább a szemcsepp cseppentéséhez tudnám hasonlítani az érzést. Amikor pedig megtanultuk a lencse kivételét és helyes elrakását, jöhet a berakás. Egyébként minden tartó ugyanarra az elvre épül. Az egyik kis kupakja kék színű, és egy nagy L betű van rajta, ami az angol „left”, tehát bal oldalt jelöli, míg a jobboldali kupak fehér színű, és az angol „right” szó R betűje található a tetején. Ez azért fontos, mert a legtöbb ember két szeme nem ugyanannyira rossz, tehát a lencséi is más dioptriára készülnek. Éppen ezért mindig nagyon figyeljünk oda, hogy a jó oldalba tegyük el és a jó oldalból vegyük is ki azokat.

A kontaktlencse felhelyezése

A berakás már nehezebb tészta, de egy hét után már nem más, mint egyszerű napi rutin, akárcsak a fogmosás vagy a fésülködés. Először is arra kell figyelnünk, hogy a lencse kétoldalas. Tehát van egy belső része, ami majd a szemgolyónkra simul, és egy külső része, ami a külvilág felé tekint majd. Hogy melyik a helyes irány, azt nekünk kell kitalálnunk a lencse megfelelő szemmel azonos oldali kéz középső ujjának hegyére téve. Akkor jó, hogyha a lencsénk szép, töretlen görbületben végződik. Amikor azonban kissé kifelé mutat, rossz irányban tartjuk. Ha ez megvan, cseppentsünk néhányat az ápoló folyadékból a tetejére, és már fel is helyezhetjük – ezt azonban már az optikus dolga lesz megmutatni.

Remélem, ez a kis bemutató eloszlatott néhány félelmet a lencsével kapcsolatban, ugyanis egy nagyon kényelmes, higiénikus, életminőséget javító viselet ez, amit kár lenne a fenntartásaink miatt kihagyni. Én, mint többéves kontaktlencseviselő, mindenkinek a legjobb szívvel ajánlom. Ha mindent a betanultaknak megfelelően csinálunk, nem lesz gondunk vele.