Hogy működik a greenbox stúdió

Első greenbox stúdió élmények

Nem rég lehetőségem nyílt a greenbox stúdióval testközelből is megismerkedni egy digitális fotózás nevű kurzuson egy külföldi egyetemen. Személy szerint én először használtam zöld hátteret a fényképezéshez és meglepő volt, mennyi buktatója lehet, mennyi mindenre kell közben figyelni, kezdve a fényektől, a modell és a fotós elhelyezkedésén át a zöld terület nagyságáig. Mivel ez egy nagyon elterjedt technika, néhány fontos dolgot érdemes kiemelni vele kapcsolatban. Az első, hogy amennyiben idegen terület számunkra a fényképészet, vagy éppen csak ismerkedünk vele, ne álljunk neki otthon zöldre festeni egy lepedőt. Annyit fog segíteni, mintha egy sima fal elé állítanánk a modellünket.

Mi is az a greenbox stúdió?

Valamennyien láthattunk már olyan videókat videómegosztó portálokon, ahol azt szemléltették, hogy egy-egy speciális effektekkel teli jelenet, hogyan néz ki azelőtt, hogy számítógéppel hozzányúltak volna. Ilyenkor mindenféle zöld elemet látunk, egy nagy felületű zöld háttérrel. Ez a zöld háttér a greenbox stúdió. Az egyenletes, semleges zöld háttér lehetővé teszi, hogy az előtte rögzített képet bármilyen környezetbe bele tudjuk helyezni. Legyen szó akár időjárásjelentésről, rendezvényekről, reklámokról, vagy pusztán egy fényképről. Alapvetően azt használja ki, hogy a zöld szín könnyen elkülöníthető a többitől, így egy egységes kijelöléssel ez a felület áttetszővé tehető a megfelelő alkalmazással. Ezt az egyszerűséget kihasználva bárki, bárhova elhelyezhető. A technika elterjedésének köszönhetően mára már nem csak a nagy filmgyáraknak adatik meg, hanem a divat, klipforgatások, híradó és még megannyi terület is ezt a módszert alkalmazza. Rengeteg program akad, amivel kezelni lehet a felvételeket, és pozitívum, hogy nem kell hozzá programozónak lennünk, sőt semmiféle különösebb előismeretet nem igényel. Vannak olyan kibérelhető greenbox állványok, amik ráadásul hordozhatók, így esküvőkre, fesztiválokra kitelepíthetők.

Ha green box studiót szeretnénk bérelni

A fővároson belül és kívül is számos ilyen studiót találunk. Egyik kiemelkedős helyszín: https://www.g3studio.hu/greenbox-studio/. Néhány szempontot érdemes figyelembe vennünk, mielőtt választunk. Az első a stúdió felszereltsége. Az öltöző biztosítása nem figyelmen kívül hagyható, de a legfontosabb maga a helyiség, ahol a munka zajlik. Ahogy már említettem, nagyon fontos a homogén, zöld háttér, ahol padló rész léphető, nem gyűrődik, nem szakad. Feszített greenbox  stúdió vászon, ami nem hullámos vagy gyűrött, nincsenek benne varrások. Ami még kiemelkedő figyelmet igényel, a bérelhető, vagy biztosított fények, reflektorok, azoknak kapacitása és mennyisége, hiszen a lehető legkevesebb árnyékot kell a lehető legjobb expozícióval biztosítaniuk. A vakukioldót is a stúdiónak kell biztosítania.

Mint látjuk a greenbox stúdiónak rengeteg előnye van, de nagyon sok mindenre kell figyelnünk, ahhoz, hogy a használata a kívánt eredményt hozza. A felszerelés döntő jelentőségű, így alaposan tájékozódjunk, mielőtt greenbox stúdiót bérlünk.

Kinek ajánlott a greenbox stúdió?

A technikai újítások terjedésének köszönhetően mára már bárki számára elérhető a green box stúdió. Kisebb-nagyobb projektekre is ideális megoldás, hiszen rengetek lehetőséget rejt. Elég csak arra gondolnunk, hogy ha különleges hátteret szeretnénk egy-egy képünknek, nem szükséges odautaznunk. Bár így a látnivalók élménye kimarad, helyette egy másikkal gazdagodunk.  Olyan is akad, aki az esküvői fényképeit kívánja teljessé tenni, s ahelyett, hogy beutazna minden helyszínt, teljes körűen berendezett stúdióba vonul.

Miért előnyös a greenbox stúdió bérlés?

Mivel ez igen sokrétű technika, akár magáncélra is megfelelő, de a kereskedelem is kihasználja. A hozzá szükséges programok megfizethetők, de akadnak ingyenes verziók is, amik ugyanúgy tudják az alap dolgokat. Házi körülmények között nehézségekbe ütközhetünk, mert nagyon fontos a megfelelő világítás, a vetett árnyék és vetülő fény kiküszöbölése, ezért inkább megéri felszerelt greenbox stúdiót bérelni. Ha ezeket nem előzzük meg, akkor nem tudjuk egyben, egyenletes kijelölni a hátteret, ami sok gondot okozhat az utómunkáknál. A profi greenbox stúdió bérlés megoldja ezt a problémát. Több helyen is elérhetőek. A megfelelően felszerelt fotóstúdiókban minden kéznél van ahhoz, hogy ezeket a finom részleteket is megfelelően tudjuk kezelni.

Maga a háttérnek sem pusztán annyi a lényege, hogy zöld. Nagyon fontos, hogy egységes, foltmentes felület legyen. Ne legyen rajta olyan varrás, ragasztás, amely látható, mert ezzel nehezíti a kijelölést az utómunkák során. A gyűrődéseket se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen ezek is ugyanúgy megtörik a felületet, ami ugyancsak a kijelölésnél probléma, arról nem is beszélve, hogy árnyékot vetnek. Éppen ezért érdemes felszerelt fotó stúdióba vonulni. A fényképezésnél a tér kissé máshogy működik, azonban arra figyeljünk, hogy a zöld leérjen a földig, és vízszintes irányba is kellően nagy területet fedjen le.