Vadmacska otthonra – a bengáli macska

bengali-macska-2

Háziasított leopárd macska – a bengáli macska története

Szeretnél egy leopárdot otthonra, amely szelíd, doromboló társ is egyben? Az 1960-as évek óta nem lehetetlen: megjelent a bengáli macska. Előtte sem nagyon tartotta vissza az emberek a tény, hogy egy veszélyes ázsiai leopárd macskát vegyenek maguk mellé, ugyanis ezekben az időkben megszokottak voltak az állatkereskedések kínálatában. Ez mégsem lehetett ideális. Bizonyára rengeteg kellemetlen baleset történt, aminek sajnos a végén a természetes környezetéből elszakított vadmacska került ki rosszabbul. Szerencsére a vadon élő növény- és állatvilág veszélyeztetett fajainak nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény veszélyeztetett kategóriába sorolta a különböző fajokat, és a tulajdonjogra helyi és állami, valamint nemzetközi korlátozások vonatkoznak. Nem kell aggódnunk, ők nem tartoznak a fenyegetett fajok közé, de eltűntek a piacról. Előtte még azonban hozzájárultak egy gyönyörű faj kitenyésztéséhez. Az egyik eredettörténet szerint véletlenül, a másik szerint szándékosan, de nem tenyészeti céllal, de végül kialakult a faj. Az első szerint egy Jean Mill nevű kaliforniai tenyésztő aggódott, hogy a macskái lelki állapota miatt. Attól félt, hogy magányosak, így leopárd macskáját összeengedte fekete kandúrjával. Ekkor még nem is sejtette, hogy ebből románc, majd egy alomnyi csoda-purr születik majd. Jean Mill ugyanis nem tudta, hogy a két macskafajta képes szaporodni egymással. Az alomban voltak foltos és egyszínű utódok is.  Kinkin lett az, aki Jean Mill végül nem csak házi macskák között nevelt fel – hiszen voltak testvérei – hanem később saját apjával keresztezte. A vérfertőző kapcsolatból végül egyszínű és pöttyös kölykök születtek.

A történet itt egy időre parkolópályára jutott, egészen 1983-ig, amikor Jean Sugden és egy másik genetikus, dr. William Centerwall tervszerűen hozzáfogott a fajta megalkotásához. Eleinte azzal a céllal keresztezték a fajokat, hogy vizsgálják, mennyire lesznek ellenállóak a fertőző macskabetegségekkel szemben, ez azonban a kérdéses évben megváltozott. A végleges fajta kialakítása során más fajtákat is bevontak a tenyésztésbe, így a mai bengáli macska elődjei köze tartozik a brit, az abesszin és a sziámi is. A bengáli macska így végül egy vad kinézetű, de háziasított macska lett. Azonban hivatalosan mégis az a cica nevezhető bengálinak, amelynek minimum négy generációban nincs vadmacska az ősei között. A tenyésztők aggodalmukat fejezték ki amiatt, mert úgy vélik, sose lesz igazán háziasított a faj, ráadásul vadmacskák bevonására is szükség van. Minden esetre ez a macskafaj olyannyira royal, hogy 1990-ben egy brit asszony 50.000 fontot fizetett egy példányért.

bengali-macska-1

Hogy szolgál egészsége? – a bengáli macska egészsége

Igen, ennek a macskának ára van (bár már nem 50.000 font), de cserébe 9-13 évig dorombol nekünk, ráadásul az egyik legegészségesebb fajta, ami a vadmacska őseinek köszönhető. Ettől függetlenül előfordulhat náluk lapos mellkas szindróma, csípőízületi diszplázia, hipertrófiás cardiomyopathia, térdkalács ficam vagy progresszív retina atrófia. Ezért nagyon fontos, honnan vásárolunk cicát. Ha azt szeretnénk, hogy szép, egészséges legyen, akkor csakis megbízható tenyésztőnél érdeklődjünk.

Kinek a pap, kinek a papné – a bengáli macska természete

Mielőtt azonban rákeresnénk, tudjuk meg, mire számíthatunk tőle. Bár az őse egyértelműen vadmacska, valójában a bengáliak nagyon kedvesek, szerethetők. Viszont cserébe nagyon aktívak is, és hihetetlenül intelligensek. Tehát nem csak vidám, de kihívással teli élet is vár ránk mellette. Ha olyan cicára vágyunk, akit könnyen lehet trükkökre tanítani, akkor a bengáli a mi macskánk, ráadásul a legtöbb macskával ellentétben még a vizet is szereti. Sőt, szenvedélyesen űzi a vízi sportokat! Ne lepődjünk meg, ha csatlakozik hozzánk a kádba! Se azon, ha mániákusan a konyhaszekrény tetejéről figyeli az eseményeket. Ahogy azt a Pet4you bengáli macska oldalán is olvashatjuk, ki fogja sajátítani kedvenc helyeinket, de nem fogunk tudni haragudni rá. Ellenben, ha hagyjuk unatkozni, akkor sok kellemetlenséget tud okozni. A villanykapcsolók, távirányítók, de még az akváriumi halak sincsenek biztonságban tőle. Nem vicceltünk, amikor azt állítottuk, hogy intelligens!

bengali-macska-3

A bengáli macska macskabarát kutyák és gyerekek mellé is jó választás. Feltéve, ha a gyerekek kedvesen és tisztelettel bánnak vele – de ez már csak rajtunk múlik. Az összeismertetés legyen fokozatos, türelmes és akkor nem lesznek gondok.

A szőr teszi a macskát – a bengáli macska ápolása

Bizony erről sem feledkezünk meg. Tudni kell, hogy bár rövidszőrű fajtáról van szó, nagyon sűrű a bundája, ezért már kiskorától kezdve ápolni kell. Ha nem is naponta, de hetente érdemes. Fürdetni csak vészhelyezetekben kell, egyébként ezt a részt elintézi magának.