Újragondolt munkásszállás

Munkásszállás. Neked mi jut eszedbe róla?

Sokan, ha meghalljuk a szót, munkásszállás, azonnal egy leromlott, koszos, dohos épületre asszociálunk, ami talán kollégium lehetett, mielőtt bezárták volna azt az iskolát, körleteit átalakították, bezsúfoltak pár bútort, egy egy apró és penészes hűtőt, amit valaki már korábban kidobásra ítéltetett, és a mosatlan zsírfoltos abroszokkal takart lomtalanításról szerzett kisasztalok tarkítják az úgynevezett közös helységeket, ahol egy katódcsöves TV társaságában isszák a rosszabbnál rosszabb dobozos sört a népek. Hát ez az a kép, amit úgy, ahogy van, illenék elfelejteni.

Egy felől már anno sem volt az olyan igénytelen sok helyen. Attól, hogy nagyon olcsó munkásszállást találunk, nem kell mindjárt arra gondolni, hogy igénytelen is lesz. A munkásszálló igenis lehet kulturált, igényes és mindemellett nem egetverően drága. Szóval, hogy is kell napjainkban, a huszonegyedik században elképzelnünk egy munkásszállást?

Munkásszállás igények

Először is tisztázzuk, hogy a munkásszállás elsődlegesen egy olcsó szállás. Nem lehet drága, hiszen akik leginkább igénybe veszik és ezáltal névadójává váltak, azok azok a dolgozók, akik munkájukból adódóan hosszabb időre kénytelen távol maradni lakhelyüktől. Az otthontól távol pedig talán nyaralások alkalmával kiad nagyobb összegeket az ember, de ha hetekig, tán hónapokig laknál távol, te sem fizetnél végig egy három csillagos teljes panziós ellátást. Legalábbis a nagy átlag nem ilyen szerencsés. Úgyhogy a jó ár mindenképpen szükséges egy munkásszálló esetében. Lévén pedig a fő célcsoport a munkások, a továbbiakban is az ő igényeik lesznek a mérvadóak.

Az pedig tévhit, hogy a munkásoknak ne volnának igényeik. Nagyon is vannak. Hiszen, ha huzamosabb ideig vagy távol, te is bizonyára szeretnéd valahol tárolni az ételeidet. Akár a bevásárolt májkrémet, akár az otthonról hozott paprikás krumplit. Mit jelent ez? Azt, hogy kell egy hűtő, lehetőleg fagyasztóval. É nem egy közös valahol a folyosó végén, mint a felújításon még át nem esett közkórházakban, hanem benn a szobában.

Ha már itt tartunk, egy konyha sem árt, ha van a környéken. A munkásszállás konyhája pedig nem feltétlenül egy csótány laktanya, ahol az ujjnyi koszos zsírréteg alatt valahol lapul egy harminc éves gázrezsó. Ez minden további nélkül lehet egy jól felszerelt, tiszta konyha, ahogy a közös helységek sem cigarettafüstben álló biliárdasztalokban merülnek ki.

És még mindig az étel tematikájánál maradva, azokat az alapanyagokat be is kell szerezni. Ehhez pedig jó, ha a munkásszállótól nem a világ végére kell elmenni, hanem csak a sarokig. Vagy ha van esetleg egy nagyobb hipermarket, bevásárló központ a környéken. Nem mellesleg dohánybolt se baj, ha található a közvetlen közelben.

Emellett lényeges még, hogy a munkásszállás rendelkezzen parkolóval. Ugyanis sokan érkeznek az ország másik feléről, általában pedig kocsival. Az utcán parkolni nem túl megnyugtató, pláne, ha hetekig hagyjuk ott az autót, de leginkább drága is, hiszen hétköznaponként parkolódíjra is számíthatunk. Ennél sokkal biztonságosabb és költséghatékonyabb megoldás, ha a munkásszállás lehetőleg őrzött parkolójában hagyják a kocsit.

Aki él, mozog, dolgozik, az bizony szennyest is termel. Megvan annak is a koleszos romantikája, ha valaki minden hétvégén hazahordja a szennyest, de sokkal praktikusabb, ha a munkásszállók épületében lehetőség van mosásra, vagy legalább a közvetlen közelben van egy mosoda. És persze szó kell essen a szórakozásról is. Mert napjainkban, ha van egy egy TV minden szobában, nem feltétlenül fedi azt, amire itt szükség van. A wi-fi gyakorlatilag kihagyhatatlan kellék, sőt, a legjobb, ha már az árban is benne van. A wifi teszi lehetővé, hogy netezzünk, filmezzünk és tartsuk a kapcsolatot szeretteinkkel, ez már egy munkásszállás szobájából sem hiányozhat.

A munkásszállás milyen igényeket lát hát el?

  • hűtő, mélyhűtő
  • konyha
  • bevásárlási lehetőség
  • dohánybolt a közelben
  • parkoló
  • mosatási lehetőség
  • televízió a szobában
  • ingyen wi-fi elérhetőség

A munkásszállás vendégei

Természetesen a legstabilabb réteg, akiket egy munkásszállás kiszolgál, azok a munkások. Némely esetekben csoportosan foglalják nekik az épületeket, ami egyfelől jó a megrendelőnek, hiszen pontosan tudja, hogy a dolgozói hol, és milyen körülmények közt, hovatovább ugyanolyan körülmények közt laknak. Küldhet és szervezhet számukra buszt például. De jó a munkásszállásnak is, hiszen adott időben a munkásszállásnak fix a foglaltsága, ami – még ha vélhetően csoportkedvezménnyel adták is – mindig biztosabb bevétel, mint arra apellálni, hogy majd egyénenként érkeznek a vendégek.

Emellett azonban – olcsósága révén – a munkásszállás diákcsoportoknak, turistáknak is kiváló választás lehet. Persze nem kell luxus körülményekre gondolni, de egy éjszakára, mikor csak hirtelen kell egy szállás, ez is megteszi. És akkor is, ha épp hátizsákos túrát teszünk a világban, hiszen az a sok minden, amit fentebb felsoroltunk, nem sokban teszi különbözővé a munkásszállást, mint egy hostel. Ha tehát legközelebb gyorsan szállást kell találnunk negyven lakodalmi vendégnek, jusson eszünkbe a munkásszállók közt is körülnézni!