Tippek, trükkök: a Hajdu bojler kiválasztása

A Hajdu bojler, a márka, ami megéri

A Hajdu bojlerről már szinte mindenki hallott, aki valaha vásárolt már vagy a tulajdonában van egy bojlernek. Ez az a márka, amire mindenki asszociál, amikor egy bojlerre gondol, de vajon tényleg ez lenne a legjobb is? Mitől lesz piacvezető egy termék? És hogyan válasszunk bojlert? Remélem, ez a cikk segíteni fog a helyes vízmelegítő megtalálásában.

Amit a Hajdu bojlerről tudni érdemes

A Hajdu bojler hazánk legrégebbi bojlereket gyártó cége, amely már több évtizede segít a háztartásokban a melegvíz előteremtéséhez. A legjobb, ha egy megbízható márkát keresünk, a bojler ugyanis nem az a termék, amit az ember néhány év után lecserél, hanem talán egy egész életen át meg tud tartani megfelelő karbantartás és egy kis szerencse mellett. A Hajdu bojlerek az internet bármely szegletében megtalálhatók, és a legtöbb háztartásban nem is találunk mást. Ennek a széles körű kihasználtságnak az egyik következménye, hogy a bojlerszerelők, vízszerelők már betéve tudják a használatát. A Hajdu bojler kiváló belső felépítéssel rendelkezik, ami megkönnyíti a szerelést.  Bátran hívhatunk hozzá szakembert, és az elterjedtsége miatt könnyedén pótolható benne gyakorlatilag bármilyen alkatrész. A szerelők egyszerűen be tudják szerezni a hozzá való felszereléseket, de akár mi magunk is megrendelhetjük azokat az interneten vagy elmehetünk egy márkaboltba. Ma már talán nem is annyira fontos a márkaboltok közelsége, mint az régen volt. A mai világban megrendeljük az interneten a terméket, és néhány napon belül a kezünkben is tarthatjuk azt majd, nem kell saját magunknak kocsival elfurikázni egy-egy egyszerűbb vagy specifikusabb alkatrészért. Ma is van azonban olyan tényező, ami erre vonatkozik, ez pedig a külföldi rendelés. A Hajdu bojlernél ilyen gondunk természetesen nem lesz, azonban sok más terméknél érdemes megfontolni, mi lesz, ha egy múlva egyszer csak nem úgy működik, ahogy szeretnénk, vagy teljesen elromlott. Egy hazai boltokkal rendelkező, vagy magyar termék esetében a válasz egyszerű: internet, saját beszerzés vagy a szerelő általi megvásárlás. Nem kell heteket várnunk, nem kell izgulnunk, hogy addig fogytán leszünk a melegvíznek, vagy igazából bármi másnak, ha szétnézünk a mai legfontosabb felszereléseink között. Legyen szó autókról, a fűtésről, a hűtőről vagy a mosógépről, nem mindegy, hogy milyet választ az ember. Még ha néhány ilyen termék sokkal kedvezőbb költségeket is kínál eleinte.

De hogyan válasszunk a Hajdu bojlerek közül?

Itt a méret a lényeg. A méret, és a megfelelő intenzitás megtalálásával elegendő melegvizet tudunk előállítani az év és a nap bármely szakaszára. Évszakonként eltérő beállításokra lehet szükségünk, de egy bojlernek ugyanúgy elég melegvizet kell előállítania télen, mint nyáron. De mennyi az annyi? Aki bizonyára ehhez az íráshoz tévedt, az már hallott az elterjedt „ökölszabály” kifejezésről, ami annyit tesz, hogy egy átlagos ember napi 50 liter vizet fogyaszt el egyetlen nap alatt. A kérdés már csak az, ki az átlagos emberünk? Juli, aki derékig érő hajjal rendelkezik, a kádban szeret romantikus regényeket olvasni, és szerinte a lávaszerű reggeli tusolás ébreszti fel az embert, vagy Jani, aki kopaszra vágatta néhány éve a haját, és reggelente egy frissítő hidegzuhannyal kezdi a napot, délután pedig az edzőteremben tusol le? Nehéz tehát megállapítani, mire gondolnak, főleg, hogyha az ember nem csak felnőttekkel számol, de egynéhány gyereket is bele kell kalkulálnia a képletbe. Szerencsére az űrtartalmat bizonyos kereteken belül korrigálhatjuk a beállításokkal, és magasabbra vagy alacsonyabbra állíthatjuk a hőfokot, ami az áramfogyasztást is befolyásolja természetesen. Szóval nagy általánosításként azt szoktuk mondani, hogy egy kétfős család inkább a 80 literes tartállyal kalkuláljon, míg a négyfős klasszikus családmodellnek már a 120 literesre van szüksége. Egy-egy plusz fő még nem sokat változtat a képleten, befolyásolhatjuk a korábban említett beállításokkal a melegvíz ellátását, és természetesen az sem mindegy, hogy a Hajdu bojler éjszakai áramot vesz igénybe, vagy nappali áramon fut.

Tippek és trükkök a Hajdu bojlerhez

Mint minden termék esetében, a Hajdu bojlernél is megvan, hogyan kell megfelelően karbantartani a készüléket. Rendszeresen kell vízkövet eltávolítani a vízzel érintkező alkatrészekről, időnként teljes átmosásra szorul, amit jobb szerelőre bízni. Ha kevesebb áramot szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes a bojlert a fürdőszobában elhelyezni, hiszen minél kisebb szakaszon jut el a forró víz a csaptelepig, annál kevésbé hűl le, ezért is tartja a legtöbb család a bojlert a fürdőben, még ha sok helyet is foglal. Ha ezt a termetességet szeretnénk valahogy ellensúlyozni, vagy megszűntetni, akkor válasszunk fali bojlert, ami alá nyugodtan tehetünk például mosógépet vagy zoknisszekrényt. A lényeg, hogy azokat könnyen el lehessen vinni az útból, amikor az ember a bojlert takarítja vagy szereli, így csökkentve annak az esélyét, hogy valami tönkremegy egy egyszerű vízkőtisztítás során például.