Otthoni tisztítás vagy vegytisztító?

vegytisztító2_1

Mikor érdemes a vegytisztítóra bízni a tisztítást?

A vegytisztító mindannyiunk számára ismert fogalom. Amikor az otthoni tisztítás már nem válik be, akkor ehhez az intézményhez fordulhatunk, ami biztos segítséget nyújt. Azonban most egy kicsit árnyalni szeretném a képet, és ötleteket adni elsősorban az otthoni tisztításhoz, bizonyos foltok eltávolításához, még mielőtt a szakemberekhez fordulnánk. Háziasszonyként és persze felelős felnőttként is fontos az, hogy tudjuk, mikor érdemes már inkább vegytisztítót igénybe venni, és milyen az, amikor még mi magunk is kézben tudjuk tartani a helyzetet a textíliák tekintetében. Nézzük is meg, melyek azok a leggyakoribb foltok, amikor otthon is el tudunk távolítani a kedvenc darabjainkból biztonságosan.

Amikor még nincs szükség a vegytisztító segítségére

Foghatnám az alábbi foltok okát a gyermekek figyelmetlenségére, azonban nem lenne etikus mindezt a gyermekekre hárítani. Velünk is könnyen megeshet, hogy elmerülünk egy jó filmben vagy könyvben és leesszük magunkat, ugyanígy történhetnek otthoni apró balesetek, amelyek vérfoltokat, sárfoltokat és hasonló makacs koszokat juttatnak a szövetekbe. Nézzük is meg ezek közül a legáltalánosabbakat és azok megoldását, eltávolítását.

vegytisztító2_3

A csokoládéfolt mindenki ruháján könnyen előfordulhat, ez nem is kérdés. A legtöbb ember édesszájú, amit titkolni ugyan nem nagyon szoktunk, de azért nem szeretnénk ennek a gyenge pontunknak a bizonyítékát a ruhánkon viselni. Éppen ezért, ezeknek a szennyeződéseknek az eltávolítása fontos feladat a mindennapokban. Kezdjük úgy, hogy egy késsel kicsit megkapirgáljuk a felületet, azonban arra azért vigyázzunk, hogy semmiképpen ne nyomjuk bele még jobban az anyagba a csokoládédarabkákat. A következő ezután meglepő módon a benzines mosás lesz, a ruhának csak a foltos részét mártsuk bele a benzinbe, aztán jöhet az óvatos, gyengéd dörzsölés, majd a mosószeres mosás és persze az öblítés is. Hogyha nem sikerült ezzel hatásosan eltávolítani a foltot, akkor jöhet a vegytisztító, vagy próbálkozhatunk otthon tovább sós vizes, citromsavas mosással, illetve timsó segítségét is igénybe vehetjük. Azt azonban tudnunk kell, hogy minden újabb próbálkozás sajnos tovább roncsolja az anyagot, így egy idő után érdemesebb inkább feladni az otthoni harcot, és vegytisztítóba vinni a ruhadarabot.

Másik igen gyakori folt a ruhán a vérfolt. Általában kis irodai balesetek, papírvágás, körömrágás, véletlen megbotlás okozzák ezeket a foltokat, de néha egy kisebb sérülés is igen kemény vérzéssel járhat, aminek a legnagyobb bosszúsága többnyire csak a folt, amit a ruhán ejtett. Ilyenkor a legjobb, hogyha még frissen beáztatjuk hideg vízben a ruhadarabot, de hogyha erre rögtön nincs lehetőség, akkor sem érdemes elkeseredni. A lényeg, hogy ne használjunk forró vizet, mert az után már igazi rémálom lesz kiszedni a kellemetlen színt az anyagból. Régebbi foltot sós langyos vízbe tudunk áztatni, vagy használhatunk szalmiákszeszt is oldott anyagként.

Nehéz dió vegytisztító nélkül: kávéfolt és zsírfolt

A kávé és a zsírnyomokat is nehéz eltávolítani a ruhákból. A kávé esetében megint csak azt kell nézni, hogy mennyire friss az eset. Hogyha csak nemrég történt a baleset, akkor glicerines langyos víz is segíthet a dolgon, míg régebbi esetnél vízben oldott só lehet a segítségünkre megint csak, míg a végső megoldást a tömény glicerinbe való áztatás jelentheti, azonban ha ez sem válik be, természetesen jöhet a vegytisztító igénybe vétele.

Zsírnyom esetében más a helyzet, ilyenkor mosogatószer siethet a segítségünkre, csak vigyázzunk, nehogy a színezett termékek végül újabb nyomot hagyjanak a ruhadarabon. Ezután ecet hozzáadása következik, végül pedig egyszerű mosás és öblítés lehet a megoldás. Hogyha pedig végképp nem boldogul az ember otthon, ezt a vegytisztítót tudom ajánlani számos kerületben: https://www.oceantisztitoszalon.hu/.

vegytisztító2_2

Otthoni megoldás a női problémákra vagy inkább vegytisztító?

Nőként sok egyéni problémánk is lehet a tisztítással. Mindenféle sminkfoltok, az alapozó hírhedten befog mindent, a körömlakk pedig, ha ruhával érintkezik, akkor dobhatjuk is ki. Persze ezek inkább a közhelyek. Körömlakkfoltokat például hatásosan ki lehet hozni egyes színekből amyl-acetáttal vagy egyszerűen acetonnal, amiből a körömlakklemosó is készül. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a lemosók közül azok, amelyek olajt is tartalmaznak, sajnos nem fogják a ruhából eltávolítani a kellemetlen nyomokat.

A másik pedig a rúzsfolt, ami igazán hatalmas rémálom tud lenni egy nő számára. Nem elég, hogy foltot hagy, de ráadásul zsíros nyom marad utána, legtöbbször a legrosszabb helyeken. Ezt 35 ˙C-os glicerinbe tudjuk áztatni a hatékony tisztítás érdekében, majd a maradékot próbálhatjuk meleg alkohollal dörzsölni.

Hogyha mind ezek nem bizonyultak hatékony tisztítási módnak, vagy egyszerűen valamilyen más jellegű szennyeződést sikerült összeszednünk, akkor sem szabad elkeseredni, a vegytisztító mindig a segítségünkre lesz. Drágább darabokkal ne is próbálkozzunk otthon, hanem adjuk azokat profi kezek közé, és persze nem kell minden megoldanunk egyedül az egyszerű mindennapi ruháink esetében sem, ezért létezik a vegytisztító.