Kutya vagy macska dilemma – avagy a macskának elég macska WC

A macska WC vs kutya sétáltatás

Úgy hiszem örök dilemma marad az emberiség történelmében, hogy a kutya vagy a macska e az ideálisabb házi állat. Persze nyilvánvalóan nem lehet be kategorizálni, hogy univerzálisan a kutya vagy a macska jobb e háziállatnak. Teljesen egyén függő, hogy kinek a személyiséghez melyik állat illik jobban. Bár számomra speciel sokkal ideálisabb a macska tartás, hiszen mivel elégé elfoglalt ember vagyok nem igazán lenne időm sétáltatni, viszont mivel a szükségüket feltétlen el kell végeznie egy kutya elég sok időt venne el. Ellenben egy cicának elég a macska WC, amely elhelyezhető a lakás bármely pontján. Mivel pedig a macska szobatiszta ezért igazából csak az alom   cserélése lenne a feladatunk, ami jelentősen megkönnyíti a háziállat tartását. Ráadásul hozzám nagyon közel a macska egyéni jelleme az öntörvényűsége. Továbbá megint csak jelentős pluszpont a cicák mellett, hogy nagyon jól elvannak egyedül is a lakásban. Persze nyilván a cicusok is igényelnek némi törődést de egészen biztosan jobb választás annak, aki a munkájából kifolyólag nem tud sok időt tölteni a kis kedvencével, de mégis nagyon szeretne egyet.

 A macska WC előnyei

A cicák esetében jelentős könyedebségeet jelent az, hogy a macska WC használatával kiküszöbölhetővé válik a házi kedvenc sétáltatása. Ennek az elkerüléséhez pedig mindössze egy alomtálcára van szükségünk, amelyet ajánlatos minél hamarabb beszerezni, hiszen ahhoz, hogy szobatisztasághoz szoktassuk a kis jószágot, érdemes kölyök korától erre tanítani.  Miután a macskák nagyon tiszta állatok fontos számukra az, hogy mindig cserélve legyen az almuk, hiszen ha már csak egy kicsit is büdösnek érzik a WC-t nem fogják használni. Lehet, hogy mi még nem is érezzük azt a a szagot, amit a macska kényes szaglása már nem tűr meg. Viszont a hozzám hasonló, szintén nagyon érzékeny szaglású gazdiknak kitűnő választás lehet a fedett macska alom, mely jóformán nem engedi kiszivárogni a kellemetlen szagot. Rengeteg fajta illetve színű macska WC létezik úgyhogy igazából kedvünkre válogathatunk a kis állatkereskedések hatalmas kínálatából.

Amire egyébként feltétlen érdemes oda figyelni az, hogy a cica méretéhez megfelelő WC-t válasszunk. Ugyanis nem minden macska egyméretű, nyilván a nagyobb macskának nagyobb alomtálca kell, míg a kisebbnek kisebb. Célszerű úgy választani hogy a macska meg tudjon benne fordulni és tudjon ásni benne. Amit semmiképpen nem szabad nélkülöznünk az a macska WC-hez tartozó alomlapát. A higiénikus takarítás érdekében ezzel tudjuk összesöpörni és eltávolítani a háziállat ürülékét.. Ehhez a különféle kialakítások is segítséget nyújtanak, mint a https://www.pernet.hu/termekek/MACSKA_MACSKAFELSZERELES_Alomtalca_Macska_WC-150 weboldal kínálatában is láthatjuk.

 Hol van a  legideálisabb hely a macska WC számára?

 Miután a macska nem szereti azt, ha az alomtálcája közvetlen az alvó helye mellett helyezkedik el kerüljük el ezt az opciót és próbáljuk messzebb elhelyezni. Célszerű olyan helységet választani a macska WC számára, ami közvetlen megközelíthető a cica számára bármikor, hiszen ha nem tudja a helyén elvégezni a dolgát, akkor bizony mellé fog piszkítani, aminek koránt sem fogunk örülni. Továbbá érdemes megfigyelni azt, hogy a cica magától, hova menne a dolgát végezni és oda helyezni a macska WC-t. Hiszen ha magának egy bizonyos helyet szemelt ki, akkor valószínűleg neki az a komfortos. Egyébiránt íntő jel lehet ha a kis kedvencünk nem igazán használja a rendeltetés szerűen kihelyezett alomtálcát, hiszen akkor valószínűleg számára nem ideális a kiszemelt hely.

 Még egy fontos szempontot érdemes figyelembe venni, ugyanis ha több macska él egy háztartásban valószínűleg nem elég egy közös macska WC. Általában úgy szokták ajánlani, hogy egy macska egy WC.

 A macska WC-re szoktatás

A kiscicák WC-re szoktatása nem egy bonyolult feladat, hiszen az újszülött kismacskák is már azonnal keresik azt a helyet, ahol el tudják végezni a dolgukat. Persze ez nyilván nem azt jelenti, hogy azonnal ösztönösen tudja használni a macska almot de az biztos, hogy rendkívül hamar meg lehet tanítani a használatára.

Fontos tudni, hogy ha menetrend szerinti etetésre szoktatjuk a cicát, akkor menetrend szerint fog üríteni is, ami jelentősen megkönnyíti dolgukat. Így amikor eljön az ideje érdemes bele tenni a kiscicát a macska WC-be és amint elvégezte a dolgát jutalmazzuk meg. Így nagyon hamar és könnyedén rá fog szokni az alomtálca használatára.

Véleményem szerint nagyon fontos a minőségű alomtálca beszerzése. Miután én személy szerint nagyon érzékeny vagyok a szagokra egy fedett megoldásos macska WC-re esett a választásom.

Melyet csak ajánlani tudok, hiszen abszolút limitálja a kiáradó szagokat, így még élvezetesebbé téve a macskatartást.