Covid szűrés avagy a korona vírus tesztekről általában

Covid szűrés a biztonságunk érdekében

Alapvetően úgy gondolom, hogy a Covid szűrés elképesztően fontos napjainkba, hiszen ennek köszönhetően, tudjuk biztosan behatárolni, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy nem. Én személy szerint mindenképpen javaslom, hogy amennyiben Covidos tüneteket érez magán valaki, akkor azon nyomban forduljon orvoshoz, hiszen nem tudhatjuk, hogy kinél mit vált ki az adott vírus. Mindenesetre amennyiben valaki a következő tüneteket véli felfedezni önmagán, az feltétlen forduljon orvoshoz. Az alábbi tünetekre érdemes fokozottan oda figyelni láz (kiváltképpen, ha magas) száraz köhögés, indokolatlan fáradékonyság, végtag fájdalom, hasmenés, szaglás elvesztése, torok- fájás, kötőhártya gyulladás, fejfájás, ízlelés elvesztése, bőrkiütés. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét vagy netalán komplex tünet együttest tapasztalunk magunkon, akkor minél hamarabb forduljunk orvoshoz. Továbbá feltétlenül fontosnak tartom külön kiemelni a súlyos tüneteket, amikor is ezen tünetek észlelése esetén azonnali jelleggel érdemes kórházba menni. A súlyos tünetek az alábbiak légzési nehézség, légszomj, nyomás vagy erős fájdalom a mellkas körül, beszédképesség elvesztése illetve mozgásképtelenség. Ezen tünetek jelentkezése esetén azonnali jelleggel kötelező jelleggel értesíteni kell telefonon az illetékes házi orvost és minél hamarabb kórházba kell menni, ugyanis ezen súlyos tünetek jelentkezése sajnálatos módon gyakorta jár halálozással. Így mindenképpen még idejében forduljunk orvoshoz.

A COVID szűrés két módja

Alapvetően már számos munkahely elrendeli a rendszeres Covid szűrést a dolgozói egészségének a védelmében. Természetesen alapvető igazság, hogy bizony ezek a gyors tesztek sajnálatos módon nem adnak 100%-os eredményt csakis megközelítő pontossággal tudják meghatározni, hogy lakoznak e bennünk vírusos sejtek vagy sem. Természetesen mindenképpen nagyon biztonság egy ilyen gyors teszt elvégzése, mint ha abszolút nem végeznénk semmilyen tesztet, mégis úgy gondolom, hogy fontos kihangsúlyozni, hogy bizony ez nem nyújt teljes körű biztonságot a fertőzöttségünk tekintetében. Mint valószínűleg a legtöbben már hallották két féle teszt létezik az egyik a PCR teszt, mely elsősorban az orr illetve a garatból vett minta alapján határozza meg, hogy fertőzöttek vagyunk e vagy sem. Illetve a másik lehetőség pedig a vérvétel alapján történő teszt, mely a vérünkből állapítja meg, hogy fertőzöttel vagyunk e. Alapvetően nyilván egyik sem tud 100%-os megbízhatósággal biztosat mondani mégis érdemes a gyorstesztekre is abszolút oda figyelni. Az alábbiakban a Covid szűrés két gyors tesztelő módjáról szeretnék röviden beszélni.

A PCR teszt, vagy a Covid szűrés

Alapvetően amennyire én tudom a Covid szűrés gyors tesztelésénél elsősorban a PCR tesztet szokták alkalmazni,mely viszonylag gyorsan, mindössze 10-15 perc alatt kimutatja, hogy a teszt alany valójában hordozza e a szervezetében a korona vírust vagy sem. Azért is szokták az esetek többségében alkalmazni a PCR- tesztet, mert a legtöbbek szerint az adott teszt megbízhatóbb, mint a másik típusú gyors teszt, vagyis a vérvétel.  Alapvetően a korona vírus PCR-teszt a vírus RNS-ére koncentrál, és ezt mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákon keresztül, vagyis az eredményben ez az RNS jelenik meg. A minta vétel során vagy az orrból, vagy a garatból vesznek mintát, mely körülbelül 15 perc elteltével jelez, hogy negatív vagy pozitív lett a teszt eredmény.  Ez az eljárás egyébként azért jobb, mint a vérvételes gyors teszt, mert az alapvetően tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására is egyaránt abszolút alkalmas, ugyanis maga a teszt nem a fertőzöttséget mutatja ki.

A vérvétellel történő Covid szűrés

Mint már az előbbiekben is említettem két típusa van a Covid szűrésnek a második kevésbé professzionálisan megbízható lehetőség az a vérvétellel történő tesztelés. Ebben az esetben a vérben levő antitestek által határozzák meg, hogy van e bennünk bármiféle elváltozás vagy sem és ez alapján fertőzöttek vagyunk vagy sem. Egészen pontosan azokat az antitesteket határozza meg az adott Covid szűrés mely a vírus ellen veszi fel a harcot, vagyis a vírus elleni antitestek kimutatásával határozza meg a vér teszt, hogy Covidosak vagyunk e vagy sem.

 Én személy szerint inkább tartom megbízhatónak a PCR tesztet, mint sem a vér tesztet ugyanis bizonyos PCR tesztek a Covid szűrés folyamán még azt is képesek kimutatni, hogy az elmúlt időszakban áthaladt e rajtunk a vírus vagy sem. Éppen ezért én személy szerint mindenképpen a Covid szűrési módok közül inkább a PCR tesztet javaslom, hiszen nagyobb valószínűséggel megbízható, mint a másik módszer.