A KATA bevallás készítés menete

KATA bevallás készítés határideje

Úgy gondolom akik, immár KATA rendszerben adóznak, tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy február 25-éig le kell adniuk a KATAS adóbevallásukat ugyanis idén ezt a határidőt tűzték ki az adóbevallások elkészítéséhez. Remélhetőleg egyetlen kisvállalkozó sem hagyta az utolsó pillanatra a KATA bevallás készítést, de ha esetleg mégis így történt még pár nap a rendelkezésére állhat bepótolni ezt a hiányosságot. Az alábbiakban ennek a menetéről és a gyors megoldásokról szeretnék írni, hátha még az utolsó pillanatban segítséget tud valakinek nyújtani, ha egy helyen vannak összeszedve az információk.

A KATA bevallás készítés előszobája, avagy a KATA adózásról általánosságban

Sok tévhittel ellentétben a Kata adózás a kisvállalkozók úgy gondolom abszolúte a legkedvezőbb tételes adója Ez jóformán egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják.

KATA bevallás készítés online

A KATA bevallás készítés menete közvetlenül webes felületen is történhet, ugyanis lehetőségünk nyílik online térben ki tölteni a bevallást. Ez többek között azért szerencsésebb megoldás, mert így az online felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, ezáltal pedig a hosszabb távú tárolása is. Továbbá online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is. Érdemes tudni, hogy kifejezetten erre a feladatkörre van, specializálva a számlázz.hu weboldala is, ahol egy maximálisan megbízható online felületen van lehetőségünk kitöltetni a KATÁS adóbevallásunkat. Fontos tudni, hogy az adott alkalmazás, egy alapos elektronikus azonosítást követően vehető csak igénybe.

Úgy gondolom mindenképpen érdemes minél hamarabb elkészíteni és beküldeni a KATA bevallásunkat ugyanis február 25-e pár napon belül elérkezik és az ilyen jelentőségű dolgokat semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mivel a nagy kapkodásba könnyebben ejthetünk hibát, mintha szépen nyugodtan készítenénk el az adóbevallásunkat, a rossz kitöltésnek pedig messze menő következményei lehetnek, amit senkinek sem ajánlok. Egyébként, aki nem tudná, hogy hogyan érdemes neki állni egy ilyen jellegű feladatnak, annak meleg szívvel tudom ajánlani a különböző online oktató oldalakat, ahol nagyon világosan és érthetően magyarázzák el, hogy hogyan kell kitölteni egy ilyen jellegű nyomtatványt. Illetve vannak külön erre a célra specializált weboldalak és oktató videók is. Az alábbi linken példának okáért egészen pontos leírást lehet kapni KATA bevallás témában: https://oktatas.katasleszek.hu/kata-bevallas/. Én személy szerint már jóval a határidő előtt szeretem leadni a leadandó dokumentumokat, ugyanis kevés idegesítőbb dolog van annál, mintha valaki kicsúszik a határidőből és azért kap, büntetést vagy éppen azért nem kap meg valami juttatást. Éppen ezért én jóval előbb szeretem a határidős dolgokat elintézni.

A KATA bevallás készítés menetéről

Úgy gondolom az elsődlegesen legfontosabb tudnivaló, hogy a KATA éves bevételi határa 12.000.000 forint. Fontos tudni, hogy minden Katás vállalkozónak kötelező bevételi nyilvántartást kell vezetnie a vállalkozásba befolyó összegekről. Érdemes tudni, hogy 2021-ban sokkalta kedvezőbb feltételeket teremtettek a kisvállalkozóknak, mint eddig bármikor, ugyanis nem csak a bevételi határ változott 2017-ben 6 millió forintról 12 millió forintra, hanem az áfa alanyi mentességének a határa is 12 millió forintra emelkedett. A kedvező lehetőségek mellett érdemes tudni, hogy kitolódtak a felső határok, mégsem növekszik a havonta fizetendő adóteher összege. A Katás szerződésüket be vannak jegyezve az adott adó formára. A Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje. 2021-ban a 18KATA adóbevallási nyomtatványt kell kitölteniük, majd beküldeni vagy online kereteken belül, vagy postai módon. Nagyon lényeges elvárás, hogy a Katás vállalkozók által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát Katás vállalkozó váltotta ki. Ez mindössze annyit jelent, hogy amennyiben valaki főállású kis adózó, akkor havonta 50 000 forint a KATA, amennyiben emellett másik cégnél is dolgozik, ahol Katás adózás van, akkor csak 25 000 forint cégenként. Viszont emellett akad olyan lehetőség is, hogy ha egy kisvállalkozó emelt összegű nyugdíjat szeretne, akkor havonta 75 000 forint adót fizethet, viszont a nyugdíja jelentős mértékben megugrik. Személy szerint én kifejezetten tudom ajánlani a katasleszek weboldalát, ahol az adóbevallás elkészítésének a menetéről egészen pontos útmutatást lehet kapni.